Het belang van Walcheren

Begin oktober 1944 was een groot deel van België al in handen van de geallieerden. De opmars richting Duitsland verliep deels door het noordelijk deel van België. Onder de lijn Antwerpen – Tilburg – Arnhem tot langs de Duitse grens richting Luxemburg was men bevrijd van de Duitsers.

Het eiland Walcheren was nog in handen van de Duitse troepen. Hitler had al vroeg in de oorlog ingezien dat Walcheren, met voornamelijk Vlissingen en het duingebied, van groot strategisch belang zou zijn. Walcheren zou worden omgebouwd tot een onneembare vesting.

Zoals bij ieder militaire operatie is het van belang dat de troepen – vechtend langs de frontlijn – bevoorraad blijven. Nu de geallieerde troepen zo ver van bevoorradingshavens kwamen te liggen, zou de snelle opmars in gevaar komen. Daarom was het van groot belang dat de haven van Antwerpen in gebruik genomen werd als bevoorradingshaven. 

Walcheren moest eerst worden gezuiverd van Duitse tegenstand voordat Antwerpen zijn rol als bevoorradingshaven kon gaan vervullen. 


2 Comments
 1. Hoi Edwin,

  Effe begonnen met lezen.

  Op je kaartje staat een Engelse vlag in West-Zeeuws Vlaanderen, dacht dat hier Canadese troepen lagen?

  • Ik heb bewust gekozen voor een Engelse vlag. De reden is als volgt.
   De aanval op Vlissingen is hoofdzakelijk uitgevoerd door eenheden die vallen onder Brits commando. De artillerie in Zeeuws-Vlaanderen behoort tot de Canadese artillerie , en de medische troepen zijn Canadees.
   No4 Commando = Brits
   155th Lowland Infanterie Brigade = Brits
   De bovenstaande vallen weer onder commando van de 52nd Lowland Divisie = Brits
   Dan pas komt het eerste Canadese leger als opperbevel in beeld. Canadese troepen zijn wel via de Sloedam richting de Bevelanden gegaan.
   Echter richt ik mij op Vlissingen. De eenheden daar vielen onder het Britse leger. Vandaar de Engelse vlag.
   Bedankt voor het lezen van het artikel.
   Groetjes,
   Edwin

Geef een reactie