Twee en drie november

De tweede dag stond voor het No4 Commando voornamelijk in het teken van de strijd om ‘Dover’. Op de Boulevard De Ruyter, ‘Dover’ en ‘Bexhill’ na verliep de strijd in de stad gunstig.

Bij het aanbreken van de dag ging eenheid No1 de gebouwen bij ‘Hove’ en ‘Worthing’ binnen. Aanwezige tegenstand werd uit de weg geruimd.

De bomvrije toren – Gevangentoren – kon niet bereikt worden door de eenheid.

Vanaf ‘Dover’ lag dit object zwaar onder vuur. Het opgestelde geschut bij ‘Dover’ had een vrij schootsveld richting de bomvrije toren.

Ondanks het niet kunnen bereiken van dit doel bleek het achteraf geen invloed te hebben gehad op de strijd.

Twee andere stellingen konden wel overmeesterd worden. Hier bevond zich Duits medisch personeel, samen met gewonde soldaten.

In een van de bunkers lagen ook Duitse documenten. Bij het bestuderen hiervan door de militaire inlichtingsdienst bleek er een aantal zeer belangrijke stukken aanwezig te zijn.

Er stond in beschreven welke Duitse eenheden eind oktober aanwezig waren in Vlissingen. Het aantal officieren en manschappen van het 1019 Grenadier Regiment bleek veel lager te zijn dat het had moeten zijn. Vijf officieren in plaats van elf, dertig laag in rang personeel terwijl dit er honderdtwintig hadden moeten zijn. Maar vooral de aanwezigheid van honderdtachtig soldaten ten aanzien van de geplande zeshonderddrieënzestig soldaten wekte verbazing.

De buitgemaakte documenten brachten aan het licht dat de 5ecompagnie van het 1019 Grenadier Regiment verantwoordelijk was voor de Boulevard De Ruyter. Ondertussen was het duidelijk dat kolonel Reinhardt samen met de staf van de zeestrijdkrachten in de buurt van Hotel Britannia moest zitten.

Bexhill

De nacht was bij ‘Bexhill’ rumoerig verlopen. Eerst probeerden twee Duitse soldaten met een vlammenwerper een aanval uit te voeren. Door de oplettendheid van de Franse eenheid mislukte deze poging.

Een veel groter en ernstiger incident vond plaats rond 05:00 uur. In plaats van de Kings Own Scottish Borderers artillerie ondersteuning te geven in de richting van het Kanaal door Walcheren, vielen de granaten veel te kort. In de uiterste hoek van ‘Bexhill’, richting het kanaal, kwamen twaalf leden van de Kings Own Scottish Borderers om het leven door eigen vuur.

Kort daarna ging de 5 Kings Own Scottish Borderers met de ondersteuning van eenheid No6 en de machinegeweersectie richting het noordelijk deel van de stad.

In de avond kreeg eenheid No2 de opdracht om het gebied ‘Falmouth’ binnen te trekken. Dit deel van de stad had de dag daarvoor een zwaar artilleriebombardement te verduren gekregen. Net na de middag, om 12:30 uur, zwaaide een Duitse soldaat met een witte vlag.
Twee Duitse krijgsgevangenen moesten tegen hun landgenoten zeggen dat hun overgave geaccepteerd zou worden. De twee krijgsgevangen kwamen terug met veertig gepikeerde soldaten.

Eenheid No2 trok verder richting het stadsdeel het Eiland – Falmouth – en ondervond weinig tot geen tegenstand in dit gebied zelf. De tegenstand kwam in de vorm van granaten en machinegeweervuur vanaf de andere kant van de haven.

Geef een reactie