De strijd om ‘Dover’


De aanval op ‘Dover’ begon rond de klok van 07:00 uur. Eenheid No5 zette de aanval in via de Coosje Buskenstraat. De Duitsers stonden klaar om strijd te leveren. Langzaam trok de eenheid op.

Een sectie nam positie in op het dak van een bioscoop (figuur 1) . Vanaf deze plek vuurde ze mortiergranaten af richting de Duitse stellingen.

Gebruikmakend van ‘mouse-holing’ – het uitbreken van muren –trokken beide secties op. Van huis tot huis, van tuin tot tuin. Terwijl sectie No1, zwaar onder vuur liggend, zich voorbereidde op de eindstrijd, kreeg de eenheid opdracht tot terugtrekking. Het was nu de beurt aan de Royal Air Force om de stelling onder vuur te nemen. Typhoon jachtvliegtuigen deden een aanval op ‘Dover’.  Bankert en Evertsen. De artilleristen vuurden zeer nauwkeurig. Na dit bombardement was er zeker geen sprake meer van een tegenaanval.

Figuur 1 Gemeentearchief Vlissingen fotocollectie 413 13160. Links de bioscoop. Op de foto: Duitse krijgsgevangenen na de strijd om ‘Dover’.
Figuur 2 Gemeentearchief Vlissingen fotocollectie 413 24198. Mouse-holing

In de namiddag trok de eenheid weer richting het doel. Huis voor huis kwam ze steeds dichterbij. In een van de woningen ontdekte ze een lid van eenheid No6. Hij was afgesneden geraakt van zijn eenheid en had de nacht doorgebracht in de woning.

Tijdens zijn verblijf in de woning was hij getuige geweest van een executie door Duitse soldaten. Nadat zijn eenheid het gebied had verlaten, was een groep Duitse soldaten het huis binnengegaan. In de woning troffen ze een Engelse uitrusting aan. De familie die in de woning aanwezig was, moest naar buiten komen. Hier schoten de Duitsers hen dood.

Uiteindelijk bereikte de eenheid een hoekwoning die direct uitkeek op het doel.

De strategie van eenheid No5 bleek succesvol te zijn. Onder de Duitse soldaten vielen steeds meer slachtoffers. Uiteindelijk trokken de soldaten zich terug in de bunker en een hoekwoning.

Vanuit de hoekwoning ondernamen de Duitsers tegen de klok van 16:30 uur een vluchtpoging. Bij het vluchten nam de gehele eenheid No5 de Duitse soldaten onder vuur. Er vielen veel slachtoffers aan Duitse kant.

Figuur 3 Gemeentearchief Vlissingen fotocollectie 413 18585. Tankmuur met links de mitrailleuropstelling. Engelse soldaat.

Sectie No1 had de tankmuur bereikt en hiervandaan schoten ze met mortiergranaten op de schietgaten van de bunker. Ondanks de uitzichtloze positie van de Duitsers zag het er niet naar uit dat er een overgave zou volgen.

De beslissing werd genomen om de toegangsdeur van de bunker met explosieven te vernietigen. Korporaal LaFont bood aan om deze gevaarlijk taak op zich te nemen. Vlak voordat Lafont de bunker naderde, kwam er een witte vlag tevoorschijn. De strijd om ‘Dover’ was voorbij. Eenheid No5 had gewonnen.

Drie officieren en vierenvijftig manschappen, waarvan er velen gewond waren en in shock verkeerden, kwamen uit de bunker. Een van de gevangenen was de commandant van het 5eCompagnie 1019 Grenadier Regiment. Hij vertelde tijdens zijn ondervraging dat zijn eenheid oorspronkelijk bestond uit honderdzestig manschappen. Bij de controle van de militaire zakboekjesbleek dat veel manschappen behoorden tot het 1eCompagnie 1019 Grenadier Regiment in plaats van het 5e. Dit gaf aan dat er alles aan gedaan moest worden om de eenheden op peil te houden.

Ondanks dat de commandant gewond en overstuur was, herpakte hij zichzelf snel en eiste op de typische Duitse manier dat hij terug naar ‘Dover’ wilde. Zijn beste broek en uitrusting hingen daar nog.

Hoe anders reageerde hij nadat hij uit de bunker kwam. Totaal overstuur waarschuwde hij voor een tegenaanval die snel zou volgen. Deze waarschuwing aan zijn tegenstanders kwam zeer waarschijnlijk door de shock waarin hij verkeerde. De aanval van de commando’s en de jachtvliegtuigen hadden een flinke uitwerking op hem gehad. Dit wilde hij niet nog een keer meemaken.

Of er inderdaad een tegenaanval zou komen was niet na te gaan en hierdoor twijfelachtig. Voor de zekerheid volgde er een artilleriebombardement op de stellingen, gelegen op de Boulevards

3 Comments

Geef een reactie