Intro

Verschillende militaire operaties zijn tegen het einde van oktober 1944 in volle gang. Aan de zuidelijke kant van de Schelde is Zeeuws-Vlaanderen in geallieerde handen. Meer naar het oosten is Antwerpen reeds bevrijd van de Duitse bezetter. 
 
Om de haven van Antwerpen in gebruik te kunnen nemen moet Walcheren van de Duitsers gezuiverd worden. Dan pas is een vrije doorgang over de Schelde mogelijk.
 
Er komt een plan om Walcheren vanuit drie richtingen aan te vallen. Vanuit het westen via de Bevelanden, Westkapelle vanuit het oosten en Vlissingen vanuit zuidelijke richting. 
 
De aanval op Vlissingen is uitgevoerd door een enkele commando-eenheid, het No4 Commando. Met in hun voetsporen een infanteriebrigade (155thInfantry Brigade). Samen met ondersteunende eenheden zijn de Duitse eenheden in Vlissingen verslagen.
 
De weg naar Antwerpen over de Schelde lag open. 


4th Special Service Brigade

Voor de aanval op Vlissingen is No4. Commando ondergebracht bij de 4th Special Service Brigade. 

No4. Commando

De eenheden van het No4. commando komen als eerste aan land. Twintig landingsvaartuigen zetten de commando’s over van Breskens naar Vlissingen. De eerste kleine groep landt om 05:45uur op het strand met codenaam ‘ Uncle Beach ‘.

No4. Commando

Eenheden van de 155th Infantry Brigade

The 4 King’s Own Scottish Borderers

Rond de klok van 08:00 uur zijn alle compagnieën van de 4 KOSB overgezet. De eerste eenheden trekken direct op richting het Bellamypark.

The 4 King's Own Scottish Borderers

The 5 King’s Own Scottish Borderers

Na een valse start komt de 5 KOSB op 1 november tegen 17:00uur aan in Vlissingen. Aangezien het al schemerig aan het worden is valt het besluit om op 2 november de aanval op het noordelijk deel van de stad in te zetten

The 5 King's Own Scottish Borderers

The 7/9 Royal Scots

‘Prepare to move IMMEDIATELY.’ Afzender: Hoofdkwartier van de 155thInfantry Brigade. Datum: 1 november 1944. Tijd: 14:35. Op dit tijdstip begint voor de 7/9 Royal Scots het Vlissingse verhaal. Anderhalf uur later zijn zij vanuit Oostveld (België) onderweg naar Breskens, waar het bataljon in de vroege ochtend van 2 november de oversteek naar Vlissingen maakt.

The 7/9 Royal Scots

241 Field Company Royal Engineers 

De manschappen van het Corps of Royal Engineers zijn technisch getraind en uitgerust om genietaken uit te voeren. De engineers, ook wel sappers genoemd, hebben een gevechtstraining ondergaan. Hierdoor is het mogelijk de engineers in te zetten als infanterie. De bewapening bestaat uit verschillende wapens, waaronder machinegeweren. Deze uitrusting is in de eerste plaats bedoeld als zelfverdediging.
De 241 Field Company is een ondersteunende eenheid van een infanteriedivisie. De compagnie werkt onafhankelijk van andere genieonderdelen.

241 Field Company Royal Engineers 

Oorlogsjournaal van Peloton No. 3
Royal Engineers 

Bij het naderen van Vlissingen wordt het doodstil aan boord, de gezichten staan strak. Vingers gaan richting de veiligheidspal van de vuurwapens. Op nog geen honderd meter van het landingstrand slaan granaten dichtbij in. In de landingsboot realiseert men zich dat het vaartuig het doelwit is van de Duitse granaatbeschieting. Luitenant Burgress schrijft in zijn oorlogsjournaal over dit moment: “Ik ben ervan overtuigd dat alle dertig man een oprecht schietgebed doen.” .

Oorlogsjournaal van Peloton No. 3 Royal Engineers 

452 Mountain Battery

De 452 Mountain Battery heeft haar taak als team uitmuntend uitgevoerd. De doelen zijn vanuit de observatiepost goed aangegeven en het geschut deed de rest. Snel en nauwkeurig.

452 Mountain Battery