The 7/9 Royal Scots II

Deel 2

Oorlogsjournaal van de 7/9 Royal Scots onder bevel van luitenant-kolonel Melvill

3 november 1944

In het hoofdkwartier van de Royal Scots, gelegen bij het Arsenaal, brengt Melvill de bevelhebbers op de hoogte van de plannen. De aanval gaat uitgevoerd worden door de D-compagnie, de C-compagnie en de helft van het Carrierpeloton.

Voorbeeld van een Carrier

Carrierpeloton: ondersteunende compagnie die gebruik maakt van een licht bepantserd rupsvoertuig. Hierin kunnen materiaal, goederen en personen verplaatst worden. De bemanning beschikt over een machinegeweer, dat uit het voertuig meegenomen kan worden.

Het startpunt van de aanval komt te liggen bij de Vrijdomweg. Vandaaruit is het nog 230 meter naar Britannia. Het tijdstip waarop de aanval uitgevoerd gaat worden staat vast op 03:15 uur.

Luitenant-kolonel Melvill twijfelt over het aantal aanwezige Duitse soldaten. Wat nu als er meer vijftig soldaten zijn? Voor de zekerheid geeft hij majoor Rose, bevelhebber van de B-compagnie, het bevel zich klaar te maken om mee te gaan richting Britannia. Voor de zekerheid. Hij heeft een uur de tijd.

Richting de watertoren

De Royal Scots vertrekken om 01:15 bij het Arsenaal. Kapitein Buchanan gaat voorop met zijn carrierpeloton. De route gaat via de Badhuisstraat. Naarmate ze dichterbij komen, wordt het water steeds dieper. De soldaten dragen reddingsvesten. Waar het water eerst tot aan de enkels staat, komt het op een bepaald moment tot rond het middel.

Bij het naderen van de Watertoren wordt ergens vandaan op de soldaten geschoten. Er vallen gewonden. Op vrijwel hetzelfde moment vuurt de Canadese artillerie op de stad. Wat bedoeld is als een ondersteunend artilleriebombardement op de omgeving van Boulevard Evertsen pakt totaal anders uit. De granaten – afgevuurd vanuit Breskens – vallen te kort. Terwijl ze onder vijandelijk vuur liggen, worden ze ook nog door de eigen artillerie beschoten.

Binnen de gelederen van de 7/9 Royal Scots vallen veel gewonden. De helft van het carrierpeloton raakt gewond. De chaos is compleet. De verschillende eenheden raken verdeeld.

Kolonel Melvill is ervan overtuigd dat het vijandig vuur is. Hij besluit zijn inlichtingenofficier, luitenant Brown, naar de voorste eenheid te sturen met de order verder te gaan. Hij is bang dat anders het tijdschema niet gehaald wordt. De artillerie zou ondersteuning geven bij de eerste fase van de aanval.

De granaatbeschieting gaat door, en het mitrailleurvuur ook. Melvill realiseert zich dat hij onder eigen vuur ligt én dat er vanuit de Watertoren wordt geschoten.

Het versturen van een radiobericht naar het hoofdkwartier van de brigade is niet mogelijk.

De opdracht om het artillerievuur te verleggen kan alleen via de draadloze radio-set. De set valt niet direct te gebruiken. Het bataljon staat tot het middel in het water.

Majoor Rose geeft sergeant Sandy de opdracht een eind te maken aan het Duitse mitrailleurvuur. Sandy bestormt met zijn peloton de Watertoren. Ze forceren toegang tot het gebouw. Het machinevuur wordt het zwijgen opgelegd. De zeven aanwezige Duitsers ook. 

Uiteindelijk wordt het radiobericht met een flinke vertraging verzonden. De artillerie verlegt het vuur net voor 03:15 uur.

In de planning staat 03:15 uur als het tijdstip waarop de aanval op Hotel Britannia moet plaatsvinden. Door het voorval met het artilleriebombardement is het tijdstip van de aanval nu 03:30 uur.

Onmiddellijk krijgt de inlichtingenofficier de opdracht dit door te geven aan alle compagniebevelvoerders. Nog steeds is er geen communicatie mogelijk met het brigadehoofdkwartier.

2 Comments

Geef een reactie