The 7/9 Royal Scots IV

Deel 4

De aanval op het hotel

Tegen de dijk aan liggen de manschappen nog steeds in dekking. In het donker van de nacht is het zeer moeilijk de posities van de loopgraven, bunkers en machinegeweeropstellingen te bepalen. Majoor Rose onderneemt een poging om de omgeving te verkennen. Al snel wordt de majoor gezien door Duitse geweerschutters. Er wordt op hem geschoten. Hij keert snel terug naar zijn vorige positie.

Er moet snel gehandeld worden. In overleg met majoor Chater komt er een aanvalsplan.

Luitenant George (D -Compagnie ) kruipt samen met een aantal manschappen uit zowel peloton 17 als 18 de dijk op.

Eenmaal boven steken ze de straat over en rennen recht op Britannia af. Dit doen ze onder dekking van alle beschikbare wapens die de Royal Scots maar hebben. De kracht van dit dekkingsvuur is voldoende om de Duitsers in dekking te laten gaan. Alle mannen komen veilig aan bij Britannia.

De toegangsdeur van het hotel is afgesloten. Nadat de toegang is geforceerd gaan de manschappen naar binnen. In het hotel zijn de Royal Scots in het nadeel. De Duitsers weten de weg. De Scots niet. Luitenant George en zijn groep weten de begane grond veilig te stellen. Direct krijgt peloton No. 16 het signaal om te komen. Dit gebeurt rond 06:00 uur.

Binnen het gehele bataljon is er maar één werkende radio-set. De rest is buiten gebruik geraakt door het zeewater. De radio-set wordt bediend door korporaal Cairns van de B-compagnie. Hiermee blijft hij in contact met het tactische hoofdkwartier van de Royal Scots bij de Vrijdomweg. Luitenant-kolonel Melvill ontvangt het bericht over de situatie bij en in het hotel.

Hij kan geen contact krijgen met het brigadehoofdkwartier bij het Arsenaal. De Royals staan er alleen voor. Het aantal gewonden neemt toe. Soldaat Lothian doet wat hij kan om de gewonden te verzorgen. Het medische team van het bataljon is nog steeds bezig met het verzorgen van de gewonden bij de watertoren.

De situatie begint nijpend te worden voor de Royal Scots. Nieuwe gewonden komen erbij, de munitie begint op te raken en het geschut bovenop het hotel domineert het gehele gevecht. Rond het hotel zijn veel geschutsopstellingen en loopgraven. Hier zijn veel Duitse soldaten aanwezig. Het grootste deel van de manschappen van het bataljon kan niet verder.

Vlak voor zonopgang (06:35 uur) stuurt Melvill zijn inlichtingenofficier, luitenant Brown, terug naar de binnenstad van Vlissingen. Hij moet direct brigadecommandant McLaren op de hoogte stellen van de penibele situatie waarin de groep zich bevindt.

McLaren geeft drie opties mee aan luitenant Brown. Of de Royal Air Force neemt het hotel onder vuur, of eenheden van de King’sOwn Scottish Borderers komen als versterking. Indien de eerste twee opties worden afgewezen door Melvill moet hij zich terugtrekken.

Terwijl Brown nog niet op de terugweg is, verandert de situatie bij Britannia heel snel.

Rond het hotel ondervinden de troepen veel tegenstand. Op één na zijn alle gevechtsopstellingen bemand en alert.

Kapitein Thompson geeft vanuit een woning dekkingsvuur. Hij stuurt luitenant Beveridge met zijn eenheid naar de linkerkant van de dijk. Kort daarna gaat Thompson met zijn eenheid naar het hotel. Vanuit een loopgraaf wordt hij dodelijk getroffen. Al snel blijkt de nieuwe positie, aan de linkerkant, zeer gevaarlijk. Majoor Chater geeft de opdracht aan Beveridge de positie te verplaatsten naar de rechterkant van de dijk.

Vanuit het hotel komt er geen bericht. De geschutsopstelling op het dak blijft maar vuren. Tegen half zeven volgt een alles-of-niets-beslissing. De opstelling op het dak moet uitgeschakeld worden.

Onder het zwaarste dekkingsvuur wat maar gegeven kan worden, stormt luitenant Beveridge met zijn peloton naar voren. Door de toegangsdeur rennen ze het hotel in en direct de trappen op naar de bovenste etage.

Majoor Rose, majoor Chater en hun eenheden zitten nog steeds vast onderaan de dijk. Het begint steeds lichter te worden. Nog even en ze zijn goed zichtbaar voor de Duitsers. Majoor Chater waagt zijn kans en kruipt omhoog – vlak nadat hij over de rand van de dijk komt wordt hij geraakt en sterft.

Majoor Rose is nu de hoogste in rang. Ook hij weet dat de huidige locatie niet goed is en wil zijn manschappen richting het hotel krijgen. Bij de oversteek komt de voorste eenheid zwaar onder vuur te liggen, waarbij er veel gewond raken of gedood worden. Ze moeten zich laten terugvallen.

De situatie wordt nu wel heel erg kritiek.

One Comment
  1. Met belangstelling gelezen. Heb een aantal jaren geleden Joe Brown van 7/9 Royal Scots geinterviewd/gefilmd. Zijn verhaal klopt met dit verhaal. Dit verslag is gedetailleerder maar alles wat hij verteld komt in dit verhaal terug. Complimenten.

Geef een reactie