5 King’s Own Scottish Borderers

Nadat de commando’s van het No4 Commando met succes aan land zijn gekomen, is het de beurt aan de opvolgende eenheden. Op volgorde zijn dit de 4 King’s Own ScottishBorderers,de 5 King’s Own Scottish Borderersen daarop aansluitend de 7/9 Royal Scots.

In dit artikel beschrijf ik de gebeurtenissen van de 5 King’s Own Scottish Borderers in Vlissingen. Om de leesbaarheid te verhogen zijn door mij sectornummers, codenamen en posities omgezet naar herkenbare locaties in en rond de stad.

5 King’s Own Scottish Borderers
Luitenant-kolonel Turner

Op 1 november 1944 vertrekken de 5 King’s Own Scottish Borderers (5 KOSB) vanuit de omgeving van Brugge (België) naar Breskens. De reis begint om 07:00 uur en wordt gedaan in legertrucks. Aangekomen in Breskens wacht de eenheid op de order om aan boord te gaan van de landingsvaartuigen.

De oversteek naar Vlissingen kent een valse start. Na het verlaten van de haven keren de landingsvaartuigen weer terug naar Breskens. Het lijkt alsof het landingsstrand zwaar onder vijandelijk vuur ligt. Dit blijkt achteraf eigen vuur te zijn geweest. Uiteindelijk komen de 5 KOSB rond 16:00 uur aan in Vlissingen.

De strijd die al enkele uren duurt verloopt voorspoedig en het zuidelijk deel van de stad is grotendeels vrij van tegenstand. Na overleg op het tactische hoofdkwartier (17:30-20:00 uur)is overeengekomen – nu de avond valt – de 5 KOSB niet meer in te zetten. Het plan is nu als volgt: op 2 november zal de eenheid naar het noordelijk deel van de stad optrekken. Dit staat te gebeuren om 05:30 uur. De opdracht is duidelijk: het noordelijk gelegen stadsdeel ontdoen van Duitse tegenstand.

Figuur 1 Noordelijk stadsdeel

Voordat compagnie A en C aan hun taak beginnen neemt de artillerie gedurende 30 minuten het gebied onder vuur. Zodra de artillerie zwijgt gaan de twee compagnieën op pad naar hun doel. Dit was het plan, maar het verliep anders.

Grouse

Figuur 2 Compagnie A en C richting Grouse

Exact om 05:30 uur vertrekken de soldaten. Kort hierna vindt een zwaar incident plaats. Zodra compagnie A en C de sector ‘Grouse’ intrekken openen de Duitsers vanaf ‘Dover’ het vuur. In de voorste groep van compagnie A vallen veertien gewonden door Duits mortiervuur. Binnen compagnie C raken zowel de bevelvoerder alsook beide sectieleiders gewond. De bevelvoering wordt overgenomen door Luitenant Carmichael.

Na dit voorval kost het compagnie A enige tijd om te reorganiseren. Het valt niet mee om dit snel voor elkaar te krijgen in het donker. Hierna gaan de compagnieën aan het werk. Het doorzoeken van de woningen verloopt langzaam, maar tot tevredenheid.

Sectoren

Compagnie A weet de opgegeven sector (‘COD’) rond het middaguur te zuiveren. Compagnie C volbrengt haar taak iets eerder. Voor 11:30 uur is sector ‘Grouse’ vrij van Duitsers.

Nu is het de beurt aan compagnie B en D om de resterende sectoren (Pike, Partridge, Trout en Duck) in het noordelijke gedeelte van de stad van Duitsers te ontdoen. Beide compagnieën ondervinden weinig problemen bij het uitvoeren van deze taak. Voor 14:00 uur zijn alle sectoren vrij van vijandige activiteiten.

De 5 King’s Own Scottish Borderers behouden hun sectoren en posities gedurende de nacht en een deel van de volgende dag. De oostelijk gelegen compagnieën B en D worden zowel door Duits machinegeweer- als artillerievuur bestookt. Het Duitse vuur is afkomstig uit de richting van sector ‘Haymarket’ en is matig tot licht. Vanaf de oever van het Kanaal door Walcheren wordt het vuur beantwoord door de soldaten van compagnie B en D.

De artillerie neemt ‘Haymarket’ en ‘Strand’ onder vuur.

Aanval op het havengebied

In de ochtend van de derde november ontvangt de brigade een bericht. Het betreft een order het kanaal over te steken en de aanval in te zetten op het havengebied. Dit gaat een nachtelijke aanval worden. Het uur 0 staat op vier november om 02:30 uur.

De taakverdeling is als volgt: compagnie B zet de aanval in op het noordelijke deel van ‘Haymarket’ en ‘Strand’. Compagnie D doet ‘Piccadily’ en ‘Cornhill’ en Compagnie C trekt naar ‘Waterloo’ en ‘Knightsbridge’. Compagnie A blijft in reserve.

Na een voorafgaand artilleriebombardement en onder dekking van een rookgordijn steekt compagnie B om 02:30 uur het kanaal over. Zodra compagnie B haar doelen heeft veroverd steken D en C het kanaal over. Compagnie D doet dit om 03:45 uur en C kort hierna.

Alle drie de compagnieën zijn succesvol. Tegen 08:00 uur zijn de doelen veiliggesteld en zijn vierhonderd Duitsers gevangengenomen. Het grootste deel van de Duitsers is aangetroffen in bunkers. Gelukkigerwijs zijn het geen eersteklas soldaten met gevechtservaring. Niet te vergeten hebben het artilleriebombardement, de aanvallen door jachtvliegtuigen en de zware luchtbombardementen door de Royal Air Force een flinke impact gehad op het moreel van de Duitse soldaten.

Compagnie B trekt verder op richting Middelburg. Dit verloopt traag door de aanwezigheid van Duitse schutters. Tussen Oost-Souburg en Middelburg vallen er twee doden. Tijdens de ochtendschemering stappen ze op een mijn en worden opgeblazen. De compagnie is een mijnenveld genaderd.

Figuur 5 Positie compagnieën 5 KOSB op 4-11-1944

Gedurende de rest van vier november neemt compagnie A de sector van compagnie C over. Compagnie A heeft nu de verantwoordelijkheid over ‘Waterloo’ en ‘Knightsbridge’. Het hoofdkwartier van de compagnie bevindt zich op de hoek tussen ‘Cornhill’ en ‘Waterloo’. Compagnie C trekt zich terug naar ‘Trout’ en gaat in reserve. Het hoofdkwartier van de brigade is gehuisvest bij de elektriciteitscentrale (PZEM).

De 5 KOSB krijgen de opdracht hun huidige positie te handhaven. De volgende ochtend nemen de 4 King’s Own Scottish Borderers het over. Voor de 5 KOSB zit de strijd in Vlissingen erop.

Nawoord

Er is geen twijfel over mogelijk dat de 5 King’s Own Scottish Borders hun taak uitstekend hebben uitgevoerd. Er moet niet vergeten worden dat de brigade voor het laatst betrokken geweest is bij gevechtshandelingen in juni 1940. Vooral op de tweede dag is er flink gevochten. Het aantal slachtoffers binnen de compagnie viel volgens het oorlogsjournaal mee. Negen doden en achtenvijftig gewonden.

Geef een reactie