4 King’s Own Scottish Borderers – dag 3 –

3 november 1944

08:15 uur. Een burger zegt hoofdkelner te zijn geweest in Hotel Britannia. Dit deed hij in de tijd dat Hotel Britannia dienst deed als officiersmess. Bij zijn aanhouding droeg hij twee Duitse granaten in een jaszak.

In een van de nabijgelegen huizen naast het tactische hoofdkwartier worden drie Duitse soldaten aangetroffen (09:00 uur). Sinds de landing hebben zij de woning als schuilplaats gebruikt. Actief zijn zij sindsdien niet meer geweest. Samen met nog een paar andere krijgsgevangenen worden ze ingezet bij het verzamelen en wegbrengen van de doden.

Eenendertig soldaten en een officier geven zich over aan compagnie B (09:30 uur). De Duitse groep bestaat uit een mix van leger- en marinepersoneel.

Compagnie A van de 4 KOSB heeft tijdens de nacht onder bevel gestaan van de 7/9 Royal Scots. Compagnie A geeft het bericht door dat ‘Falmouth’ gezuiverd is (9:35 uur). Er is veel hinder geweest van beschietingen uit het gebied rond ‘Strand’ en ‘Piccadilly’.

10:25 uur. Uit een onderschept bericht blijkt dat de aanval op Hotel Britannia door de 7/9 Royal Scots succesvol is verlopen. Tweehonderd Duitsers zijn gevangengenomen. Compagnie B van de 4 KOSB heeft in hun gebied – ‘Brighton’ – een totaal van tweeënveertig soldaten en een officier krijgsgevangen gemaakt.

11:15 uur. Compagnie A staat nu onder bevel van de 7/9 Royal Scots.

Tot nu toe hebben binnen de compagnieën van de 4 KOSB een officier en zeven andere rangen de dood gevonden. Een officier en zesenvijftig andere rangen zijn gewond geraakt tijdens de strijd(11:40).

Om 11:50 uur is er een bericht binnengekomen. De 7/9 Royal Scots hebben in Hotel Britannia een Duitse kolonel gevangengenomen. Er zijn onderhandelingen gestart over overgave van de Duitse troepen in Vlissingen. Ongeveer negenhonderd Duitsers zijn gevangengenomen.

Commandant Melville gaat samen met de Duitse kolonel, onder begeleiding van Compagnie D, terug naar Boulevard Evertsen. Hier geeft de Duitser het bevel de strijd te staken (12:20 uur).

12:50 uur. De eerste groep, door compagnie D krijgsgevangen gemaakt, komt aan op ‘Uncle Beach’. Compagnie D verovert het gebied rond Hotel Britannia (13:25 uur). Verder optrekken lukt niet door felle tegenstand uit westelijke richting.

De tweede groep krijgsgevangenen, vierendertig, komt aan in het landingsgebied.

Compagnie A is aangekomen (14:00 uur) op het kruispunt bij de Koudekerkseweg en de Hogeweg. Dit deel van Vlissingen staat ook onder water. Bij hoogwater moet gebruik gemaakt worden van een Weasel. Er valt anders niet doorheen te komen. Compagnie A geeft ondersteuning aan de 7/9 Royal Scots. Bij eerdere acties in Vlissingen zijn veel slachtoffers gevallen binnen deze eenheid.

Figuur 1 Weasel. Gemeentearchief Vlissingen fotocollectie 413 15330

15:00 uur. Bevelvoerend commandant Melville gaat persoonlijk naar het hoofdkwartier van de 155ste Infanterie Brigade om verslag uit te brengen over de situatie bij compagnie D.

Compagnie A en C vallen vanaf 17:00 uur onder het commando van de 7/9 Royal Scots. Tussen half zeven en half negen zijn er geen vijandelijke aanvallen meer geweest. Het is de laatste twee uur rustig.

De inlichtingenofficier en de tweede bevelvoerder van de 7/9 Royal Scots brengen een bezoek aan het tactische hoofdkwartier. De eerste bevelvoerder van de 7/9 Royal Scots is eerder op de dag gewond geraakt (21:30 uur).

 

 

One Comment

Geef een reactie