4 King’s Own Scottish Borderers – dag 2 –


2 november 1944

Vanaf 04:45 uur neemt de artillerie het noordelijk deel van de stad onder vuur.

05:05 uur. Het gaat mis. Er komt een spoedbericht binnen bij het hoofdkwartier, afkomstig van compagnie B. De artillerie vuurt vanaf een veel te korte afstand. Vooruitgeschoven eenheden liggen onder eigen vuur. Direct wordt contact opgenomen met de artillerie om het vuur zo’n 190 meter te verlengen.

Om 05:10 uur meldthet verzet dat het Sint Josephziekenhuis geraakt is en in brand staat. In het gebouw zijn veel gewonden aanwezig.

De 5 KOSB verlaten het gebied rond ‘Uncle Beach’ tegen de klok van 05:15 uur.Op ditzelfde tijdstip komt er een melding binnen dat de artillerie nog steeds vuurt op de eigen troepen.  Direct wordt er contact gelegd met de artillerie. De granaatbeschieting stopt om 05:30 uur. Er zijn drie soldaten gedood en twaalf zijn er gewond geraakt door het eigen vuur.

Rond deze tijdsperiode heeft de 4 KOSB inlichtingenofficier informatie doorgespeeld aan het Vlissingse verzet. Het tactische hoofdkwartier heeft aangegeven dat Duitse soldaten zich onvoorwaardelijk moeten overgeven en dat er geen verantwoordelijk genomen wordt voor burgerslachtoffers tijdens militaire acties.

Het oversteken van het kruispunt bij ‘Bexhill’ door de 5 KOSB verloopt niet zonder gevolgen. Er vallen slachtoffers. Een van de slachtoffers is een lid van compagnie C. Duitse schutters raken hem terwijl hij de 5 KOSB gidst met oversteken van het kruispunt.

06:00 uur. Burgers in het noordelijk deel van de stad zullen geëvacueerd worden. Een eenheid van de 7/9 Royal Scots zorgt voor de begeleiding naar ‘Uncle Beach’. De evacuatie gaat over het terrein van De Schelde. Compagnie A van de 4 KOSB is in het gebied aanwezig.

De inlichtingenofficier gaat samen met de 7/9 Royal Scots vanaf ‘Uncle Beach’ naar het noordelijk deel van de stad. In de buurt van het startpunt van de evacuatie (06:30 uur)komen honderden burgers de 7/9 Royal Scots al tegemoet. Duitsers worden ervantussen gehaald en in strikte afzondering gezet.  De evacuatie verloopt niet zonder gevaar. Vanuit kranen en schepen in aanbouw schieten Duitse sluipschutters met regelmaat op het Scheldegebied.

De 5 KOSB nadert om 06:30 uur ‘Grouse’. Niet veel later wordt een belangrijk bericht ontvangen. Commando’s hebben ‘Dover’ ingenomen. Dit bericht blijkt onjuist. Binnen vijf minuten komt een nieuw bericht binnen. Het ‘Dover’-bericht is ingetrokken.

08:00 uur.De Nederlandse commandant burgerzaken brengt een bezoek aan het hoofdkwartier om de evacuatie naar Zeeuws-Vlaanderen te bespreken. Aan Engelse zijde is er nog niemand van burgerzaken aanwezig. De burgers blijven waar ze zijn.

Compagnie D ondervindt problemen vanuit de richting van de Zeevaartsschool en de Gevangentoren. Dit gebeurt rond 09:15 uur. Niet veel later worden 3.7 inch Houwitsers ingezet tegen de sluipschutters in de kranen van de Schelde. Dit gebeurt zeer succesvol. Bijna ieder schot is raak.

‘Vlissingen is verloren’
volgens een onderschept Duits radiobericht
08:00 uur

 10:00 uur. Gewonden worden door de medische eenheid van The Royal Canadian Army Medical Corps (RCAMC) geëvacueerd. Duitse gevangen worden ingezet als brancarddrager.  Bij de oversteek van de straat bij ‘Bexhill’ wordt er op de medische eenheid geschoten.

De Duitse positie bovenaan de Coosje Buskenstraat (‘Dover’) blijft een groot probleem. Compagnie D krijgt te horen (13:00 uur)dat zij zich terug moeten laten zakken zodat Typhoon vliegtuigen het doel onder vuur kunnen nemen.

13:15 uur. Bericht van de 5 KOSB: ‘Pike’ en ‘Partridge’ zijn bijna gezuiverd van Duitse soldaten.

De aanval door Typhoon vliegtuigen is indirect succesvol te noemen. De bunker wordt niet geraakt. Toch geven de Duitsers in de bunker de strijd op. In het oorlogsjournaal staat een tijd van 13:50 uur genoteerd. De overgave van deze stelling is belangrijk. Nu kan compagnie D optrekken naar Boulevard Bankert.

De 5 KOSB meldt dat ‘Pike’ en ‘Partridge’ volledig in handen zijn van de eenheid (14:10 uur). Compagnie D neemt dertien Duitsers gevangen in het gebied bovenaan de Coosje Buskenstraat (14:35 uur).

15:20 uur. ‘Dover’ is nu geheel veilig. Geen tegenstand meer aanwezig. Compagnie D is bezig met een reorganisatie.

Twee verzetsstrijders komen met een kaart waarop mijnenvelden staan aangegeven. Deze mijnenvelden staan nu onder water. De kaart gaat direct door naar het tactische hoofdkwartier (16:35 uur).

17:00 uur. Compagnie B en D gaan voorbereidingen treffen voor een aanval op de voorzijde van de boulevards. Er bestaat de kans dat de Duitsers een tegenaanval gaan inzetten. In het gebied zijn er twee gevaren. Eentje aan de noordzijde van ‘Dover’, bestaand uit verschillende machinegeweeropstellingen. Het andere gevaarlijke gebied is ‘Brighton’. Hier staan twee machinegeweeropstellingen. De laatste opstelling wordt bemand door marine-eenheden.

Nu het strijdtoneel verder weg komt te liggen van Uncle Beach, wordt het hoofdkwartier verplaatst naar een andere locatie. De nieuwe plek is aan de Groote Markt (18:39 uur).

Een inlichtingenofficier probeert bij drie Duitse krijgsgevangenen informatie te verkrijgen over de toestand op ‘Brighton’. (20:00 uur).Jammer genoeg hebben ze weinig kennis omtrent het gebied.

Nu de avond (21:00 uur) is gevallen gaan de compagnies in rust gedurende de rest van de avond. De posities van de compagnies zijn als volgt: Compagnie C ‘Bexhill’, Compagnie A bij de scheepswerf, Compagnie D zuidoostelijke hoek ‘Dover’, Compagnie B Hotel Noordzeeboulevard met direct zicht op ‘Brighton’.

In de nacht (02:00 uur)keert de commandant terug van een overleg met het hoofdkwartier. Uit het overleg is het volgende gekomen: de 7/9 Royal Scots gaan op drie november de aanval inzetten op Hotel Britannia.

4 Comments
    • Dank u wel. Ondertussen heb ik een boekje ( 78 pagina’s ) boordevol met informatie over de strijd in Vlissingen gedurende de eerste dagen van november 1944 uitgebracht. Hierin staat veel meer dan op dit blog. Het boekje “Operation Infatuate”ligt sinds kort bij verschillende boekhandels.

Geef een reactie