452nd Mountain Battery

Commandant van de 1stMountain Regiment Royal Artillery: Luitenant-kolonel Christopher

Commandant van de 452 Mountain Battery: Majoor Fairclough

Het onderstaande artikel heeft het oorlogsjournaal van de 452 Mountain Battery als basis. Uit het boek ‘Royal Regiment of Artillery’ heb ik fragmenten gebruikt ter aanvulling en verduidelijking van het verhaal. 

De 452 Mountain Battery staat onder bevel van de 155th Infantery Brigade en is nauw betrokken bij de strijd op Walcheren. 

1 november 1944

Aan het begin van de ochtend (07:30 uur) komt de verkenningsgroep van de eenheid samen met het hoofdkwartier van de 4 King’s Own Scottish Borderers aan in Vlissingen. De verkenningsgroep staat onder leiding van Battery Commander John Fairclough.

Het eerste bericht wat hij verstuurt vanaf het landingsstrand is een melding over sterke tegenstand van de Duitsers. Dit is een reden om de rest van de eenheid nog niet te laten oversteken.

Een van de slachtoffers

Eenheid C verlaat in vijf landingsvaartuigen de haven van Breskens rond de klok van 09:45 uur. Vijf minuten later komt een van de landingsvaartuigen onder Duits kanonvuur te liggen. Een 88mm kanon vuurt tot de uiteindelijke landing onophoudelijk op het vaartuig. Bij het naderen van het strand neemt een mitrailleuropstelling hetzelfde landingsvaartuig onder vuur.

Een van de landingsvaartuigen met daarin een sectie van eenheid A wordt geraakt en zinkt. De beschieting eist meerdere slachtoffers. Een officier en twee anderen worden gedood. Vijf anderen raken gewond. Een landingsvaartuig brengt de gewonden terug naar Breskens. Een van de gewonden sterft alsnog aan zijn verwondingen.

Een stuk geschut gaat verloren en zinkt naar de bodem van de Westerschelde, niet ver van het landingsstrand.

Eenheid C verlaat op een afstand van tussen de 100 en 135 meter van het strand het landingsvaartuig. De benodigde uitrusting wordt aan land gebracht. Dit aan land brengen van de zware munitie gaat niet makkelijk. De manschappen lopen meerdere malen heen en weer, totdat alle granaten in veiligheid zijn gebracht.

Figuur 2  Howitzer 3.7 inch


De eenheid heeft na het verliezen van een stuk geschut nog zeven stukken geschut tot haar beschikking.  Er zijn ongeveer achthonderd granaten aan land gebracht.

Eenheid D komt onder dekking van een rookgordijn aan op Uncle Beach rond 11:15 uur.

Op nog geen 100 meter van de landingsplaats wordt het geschut opgesteld. Het is op een klein, open terrein. Uitgaande van de coördinaten in het verslag is het in de buurt van de Oranjemolen. De eenheid valt onder het bevel van de 4 King’s Own Scottish Borderers. Er kan door het geschut niet gevuurd worden. Dit komt onder meer door de korte afstand tot de doelen. Die liggen allemaal binnen de 450 meter.

Majoor Fairclough en Kapitein Cohen gaan vooruit om sector ‘Dover’ aan een verkenning te onderwerpen. Het gaat hier om het verdedigingswerk boven aan de Coosje Buskenstraat. De twee mannen willen zien of er een vrij schootsveld is op de bunker.

Dit blijkt niet het geval te zijn. Het belangrijke kruispunt bij het Betje Wolfplein (sector Bexhill) ligt vaak onder vuur vanaf Dover. De Duitsers schieten nauwkeurig

Op de terugweg wordt majoor Fairclough geraakt in zijn been door een Duitse schutter. Kapitein Cohen verzorgt de wond en brengt hem onder in een winkel. Door zijn verwonding kan hij niet langer het commando uitoefenen. Tweede officier kapitein Cohen neemt het bevel over.

2 november

De eenheid valt vanaf heden onder het commando van de 5 King’s Own Scottish Borderers. Twee Forward Observation Officers (FOO), kapitein Chandler en kapitein Marshall, gaan met de eenheid mee. Chandler neemt de rechterzijde, en Marshall de linkerzijde onder zijn hoede. De taak van FOO’s is de aansturing van de artillerie vanuit de frontlijn. Zij houden de posities van de troepen in het oog. Zowel de eigen, maar ook eventuele vijandelijke troepenbeweging. Indien noodzakelijk komt vanuit de FOO’s de aanvraag voor een artilleriebeschieting.

De derde eenheid van kapitein Cohen gaat met het battaljon Headquarters mee. In hoog tempo steken ze het kruispunt bij de Coosje Buskenstraat over (sector Bexhill).

In de Badhuisstraat heeft kapitein Marshall een observatiepost ingericht.

Op een afstand van ongeveer 225 meter vanaf de observatiepost liggen verschillende doelen. En daarvan is een munitieopslagplaats, Duitse militairen in een loopgraaf een ander doel. De High Explosive granaten doen hun werk. Beide doelen worden uitgeschakeld.

Figuur 3 positie bunker

Een woning met daarin Duitse schutters gaat tegen de grond. Net zoals een verdedigingswerk, gelegen bij de kleine spuikom (figuur 3). De bemanning van het kleine verdedigingswerk vlucht naar een betonnen bunker.

In de wand van de grote spuikom is een bunker ingebouwd. Het bouwwerk heeft al meerdere granaattreffers overleefd.

Kapitein Cohen overlegt met kapitein Marshall wat er moet gebeuren om het object uit te schakelen. Besloten wordt dat de enige oplossing ligt in het onder vuur nemen van de bunker door middel van direct vuur. Met andere woorden: de bemanning van het geschut ziet het doel zelf. Bij indirect vuur geeft de observatieofficier de locatie van het doel door. Bij het geschut wordt de hoek en afstand tot het doel berekend en daarna wordt er gevuurd.

Kapitein Cohen gaat terug naar het landingsstrand, terwijl Marshall het verdere verloop bespreekt met de infanterie. Bij het landingstrand leent Cohen een Weasel (rupsvoertuig ) en neemt het geschut van de sub-sectie van peloton D op sleeptouw.

Het gevaarlijke kruispunt ‘Bexhill’ wordt ondanks Duits vuur zonder problemen overgestoken. Het stuk geschut staat onder bevel van luitenant-sergeant Walker. De 3.7 inch Houwitzer is zo ontworpen dat het in delen vervoerd kan worden. Een geoefend team kan een Houwitzer in een aantal minuten monteren en demonteren. Dit gebeurt dan ook.

Het kanon gaat in delen naar de eerste etage van een woning. De woning ligt direct naast de observatiepost. In een slaapkamer zet de eenheid het geschut weer in elkaar. Door het slaapkamerraam vuurt het geschut op de bunker. Acht High Explosive antitankgranaten (doorboren pantserplaten) zijn nodig om dit verdedigingswerk uit te schakelen.

Het verhaal gaat dat bij het laatste schot de woning bijna op punt van instorten staat. Het kanon is voor een deel door de vloer gezakt. De muren zijn gebarsten.

Net voordat het negende schot afgevuurd gaat worden komen er veertien Duitsers tevoorschijn. Met een witte vlag.


De observatiepost van peloton C heeft een positie ingenomen in de buurt van de timmerfabriek. Vanuit deze positie worden een tweetal doelen (A en B) doorgeven. De artilleristen doen hun werk. Beide doelen worden geneutraliseerd.

Peloton D gaat terug richting het landingsstrand. Peloton C gaat naar de scheepswerf.

In de Scheldekranen zitten schutters. Al geruime tijd zorgen deze schutters voor problemen. Peloton C neemt vanachter het stalen schild van het geschut – dat beschutting geeft tegen het geweervuur – de cabines van de kranen onder vuur. De schoten zorgen ervoor dat van de cabines niets overblijft. Van de Duitse schutters ook niet.

3 november

Gedurende de derde november staat de 452 Mountain Battery onder bevel van de 7/9 Royal Scots.

Twee Forward Observation Officers, Marshall en Bellinger, gaan met de 7/9 Royal Scots mee. Onderweg is er vijandig contact. De 452 Mountain Battery vuurt tijdens dit gevecht geen enkel schot af.

Verderop zorgt een verdedigingswerk voor problemen. Een sub-sectie brengt met behulp van een Weasel het kanon richting het strijdtoneel. Dat is tenminste de bedoeling. De weg ernaartoe is niet begaanbaar. De bevelvoerende commandant van het stuk geschut gaat te voet verder. Hij bemerkt dat de afstand tussen de 7/9 Royal Scots en de special service brigade-eenheden minder dan 185 meter is. De commandant roept zijn FOO’s terug.

4 november

Als supporteenheid trekt de 452 Mountain Battery met de 5 King’s Own Scottish Borderers op.

Bij het Kanaal door Walcheren neemt eenheid D de oostelijke kant van het kanaal onder vuur. Eenheid C vuurt gelijktijdig op Duitse stellingen aan de noordelijke kant van het kanaal.

Gedurende de nacht observeert kapitein Chandler het resultaat en geeft een nieuwe opstelling door. Overdag neemt het geschut de oostelijke sector onder vuur. Tegenstand wordt hier geneutraliseerd.

Op 5 november trekt de batterij op met de 4 King’s Own Scottish Borderers. De opmars gaat verder richting Middelburg.

Nawoord

De 452 Mountain Battery heeft haar taak als team uitmuntend uitgevoerd. De doelen zijn vanuit de observatiepost goed aangegeven en het geschut deed de rest. Snel en nauwkeurig.

Alle aanvragen voor artillerieondersteuning zijn ingewilligd. De aanwezigheid van de 452 Mountain Battery heeft morele ondersteuning gegeven aan de infanterie.

2 Comments
  1. Roger Wainwright

    Hi. My father, George Arthur Wainwright was a gunner with 452 battery in Vlissingen and he told me the story about firing high explosive rounds from the house into the german bunker. He also told me another part of the story which has previously not been told. That was the fact that after the germans in the bunker had surrendered the crew was ordered to fire the round of high explosive that was in the breach of the gun. He said that the germans were blown to pieces and that their deaths were unnecessary. .

Geef een reactie